יצא שניו יורק היתה סוג של wake-up call בשבילי.
איך הכל התחיל ? הנסיכה (הלא-צליאקית) “הזמינה” והתעקשה על טיול בת מצווה לניו יורק.
הלב משך אותי למקומות אקזוטיים יותר, ומסחריים פחות. לכיוון שהתחלנו בו במסע המשפחתי למזרח (למשל, וויטנאם) – להתרחק מהמוכר, לגלות עולמות ותרבויות, לחזור להיות “נוודים מודרניים”….
ניסיתי לפתות את הנסיכה בטיול נוסף למזרח. טיול ארוך יותר… (בתקציב של 3 שבועות דחוקים בניו יורק אפשר לחיות כמו מלכים כמה חודשים במזרח 🙂
לא השתכנעה.
הגיל מחייב, כנראה. רוצה ניו יורק. רוצה שופינג. רוצה מוזיאונים ומחזות זמר. רוצה שופינג.
אז קדימה, לתפוח הגדול !
לפחות יהיה לנו קללללל בכל תחום התקשורת והאוכל נטול הגלוטן. אפילו לא הכנתי רשימות מסעדות.
הכל נכון. קל בטירוף להסתדר בניו יורק. (לא זה הקטע המבאס)
הסופרים
את הטיול לניו יורק אני יכולה לחלק לשני חלקים מרכזיים-
הזמן שבילינו בסופרים, וכל יתר הזמן. יחס של 50:50 להערכתי.
בחו”ל תמיד נעדיף דירה על פני מלון, ונשתדל לעשות החלפת דירות. העסק דיי פשוט: נותנים את הדירה שלנו בלב ת”א, מקבלים דירה מרכזית בעיר אחרת. כסף לא מחליף ידיים, זוכים לחיות כמו מקומיים, וכולם מרוויחים. ואם לא מוצאים החלפה טובה , דירת השכרה זה גם אחלה.
היתרון בדירה – אפשר לאכול בה את כל מה שקונים בסופר !!
סופרים הם עולם שלם
ברוב הסופרים בארה”ב אין מחלקת “נטול גלוטן”. יש מוצרים נטולי גלוטן במבחר מדהים בכל מחלקת מזון רגילה. מחפשים פסטה ? לצד המבחר הרגיל – יש מלא סוגי פסטות נטולות גלוטן. מחפשים קורנפלקס ? ליד הקורנפלקס הרגילים יהיו גם נטולי גלוטן מסומנים בבירור.
וכאן התחילה הבעיה. גדלתי בארה”ב. במהלך 5 שנים ספגתי תרבות ושפה אמריקאים, וגם טעמים: חמאת בוטנים בכל צורה אפשרית (בחטיפים מלוחים, בחטיפים מתוקים, בקורנפלקס, בכפית). מקרוני&צ’יס. מקופסא. (מי שלא גדל על זה פשוט לא יכול להבין). מקדונלדס (הרבה לפני הסניף הראשון שנפתח בקניון איילון). יש לי חולשה למונסודיום גלוטמט, יו נו.
הצליאק סינן לי באופן טבעי הרבה מהאוכל התעשייתי הזה, וחלק עוד יותר גדול מג’אנק פוד זמין “על הדרך”. והנה, פתאום הוא חוזר. זמין. בשפע מסנוור. ועם תוספת אולטימטום – הזמן קצר וחייבים לנסות מהכל !
כי יש מלאאאא סוגים של עוגיות. ושל חטיפים מתוקים. ומלוחים. וצ’יפסים בטעם אבקת גבינה (יאמי!) היי, יש בייגלה מצופה שוקולד! יש מנות חמות ללא גלוטן !
וכל מגוון הקורנפלקסים…קירות שלמים של צ’יריוס בטעמים, על כולם כתוב בגדול gluten free!
עפתי על הצ’יריוס. הצליאקי הצעיר עף עוד יותר. מהאפשרויות, מהמגוון, מהמותר. “כמו כולם”. המצחיק הוא, שלקח לו זמן להתרגל לטעם של הצ’יריוס, כי הוא לא מכיר אותו בכלל… 🙂
וקנינו, ואכלנו, ונהנינו מהשפע. חופש, לא?!
ההתפכחות באה, אחרי שהרגשתי שהצליאקי הצעיר לא מגיב כל כך טוב, משהו לא יושב לו טוב בבטן. היא נפוחה יותר מהרגיל. האם זו השיבולת שועל שכל כך מזהירים מפניה, שגם ה”נטולת גלוטן” לא מתאימה לכ 15% מהצליאקים ?
או שאולי היא לא כ”כ “נטולה” כפי שהחברות מתהדרות ? הרי בקנדה הכיתוב “נטול גלוטן” הוסר מאריזות הצ’יריוס אחרי שהתגלו קופסאות שחרגו מהתקן המותר של 20ppm… וגם בארץ הם לא מקבלים אישור. יש טענה שהצ’יריוס הנמכרים בישראל – הם בדיוק אותם צ’יריוס שמקבלים אישור בארה”ב…
אז מה הולך פה בעצם ?
האם יצרני המזון לוקחים אחריות אמיתית על המוצרים שלהם ?
תרבות ה”שפע”
לקראת סוף הטיול גיליתי שהשפע של הסופרים והמוצרים המתועשים ממש מבאס אותי.
הסופרים הנוצצים והענקיים, העטיפות הצבעוניות, ההיצע הלא פורפורציוני הכו בי כמו האורות המוגזמים של טיימס סקוור, וגרמו לי בעיקר תחושת מיאוס.
הענף של המזון המתועש, עם או בלי גלוטן, בא על חשבון הבריאות שלנו, של הילדים שלנו.
נכון, ישנן חברות שמייצרות מוצרים איכותיים (יחסית), אורגניים (לפי הדיווח), מחומרים טבעיים (גם סוכר הוא חומר טבעי…). אבל על כל מוצר סמי-איכותי שכזה, יש כל כך הרבה זבל.
גם זבל נטול גלוטן הוא זבל.
ההכרה הזאת הזכירה לי מאיפה אני באה, מה אנחנו אוכלים בבית, ונשבעתי לצמצם למינימום את האוכל המעובד שאני מכניסה הביתה.
ממליצה לכם גם.
בואו נתמקד בדברים הטובים (ויש הרבה)
Whole Foods Market – “בריא” “אורגני” וגם “טבעוני” נהיו כמעט המובן מאליו בניו יורק (אני תוהה – האם זה רק במנהטן?!) ובכל זאת, Whole Foods עושים את זה כל כך יפה ומפתה. גם המחלקה העצומה של האוכל המוכן מאוד מוצלחת. ב 3 ימים בהם ישנו בדירת Airbnb בוויליאמסבורג, נהננו מאוד מהסניף העצום של WholeFoods ברחוב Bedford.
במחלקת הקפואים מצאנו את ההמבורגר הטבעוני (והנטול גלוטן !) המדהים מכולם – Beyond Burger (צלייה על המחבת מעלה מראה וריח של בשר, כל כך דומה למקור, שכמעט היה לנו קשה לאכול אותו), נקניקיות טבעוניות נטולות גלוטן, ועוד מוצרים מעולים, שהגיע הזמן שיהיו זמינים בארץ.
** מומלץ ** יש סניף גדול של Wholefoods ליד ה Union Square, ואחד מול Bryant Park. אם אתם באזור בשעת צהריים, אפשר לקחת אוכל מוכן ולעשות פיקניק בפארק (יש סיכוי שתרגישו כמו המקומיים בהפסקת צהריים)
Gristedes סופר ניו יורקי מקומי, לא זול ודיי סטנדרטי לעיר. מה שתפס אותי שם היה סימון מוצרים אלרגנים (או יותר נכון: מוצרים ללא אלרגנים) בצורה בולטת ביותר. לאורך כל המדפים, בכל המחלקות, היו שלטים קטנים וממש ברורים מול המוצר עצמו, המציינים כי הוא נטול גלוטן או טבעוני ! זה פשוט גאוני ! והלוואי שהסופרים בארץ היו מסומנים כך.
על הדרך
סימון אלרגנים
סתם חבילות של צ’יפס בבית קפה. סתם מוצרים בחנות נוחות בתחנת דלק, או כאלו שנמצאים על המדף ליד הקופה בכל-בו. יושבים על המדף כאחד המוצרים הארוזים, בנונשלונט, מסומני אלרגנים באופן בולט וידידותי למשתמש. בהתחלה צילמתי בהתלהבות, אח”כ התרגלתי.
סתם דוגמיות של שייקים טבעיים, בראיים ואורגנים. נטולי גלוטן, אלא מה?!
אם לסכם עד כאן – קחו את הטוב מהשפע, ותתעלמו מכל השאר…
מה ? קראתי את כל זה והיא אפילו לא נותנת המלצות למסעדות ?!
לא לדאוג, יש פוסט המשך 🙂 ניו יורק בלי גלוטן: המלצות שיעשו לכם טוב.
אצלכם בשבוע הבא !